Ковток квасу – і спраги немає

Полуденна спека та жагуче сонце як магніт притягує вінничан до бочки з прохолодним напоєм. Усього пів-гривні - й організм ніби народжується заново, а бадьорість з'являється миттєво.

Усього за 20 хвилин справжній живий квас біля однієї діжки спробу-вали майже три десятки вінничан. Це на власні очі бачили журналісти "20 хвилин". Але для такої погоди це не виняток. Інша справа, коли на вулиці прохолодно чи дощ, тоді бажаючих скуштувати старовинний напій значно менше.

— А який сьогодні квас? Іноді буває солодкий, а буває ні, — запитує жінка з черги та готує півтора-літрову пляшку для наповнення від пляшкових напоїв.

Коментар експерта

Якщо покупець хоче бути впевненим у якості напою, він має право вимагати пред'явлення документів, які засвідчують якість продукції. Приміром, подивитися, коли виготовлена партія. Стосовно переваг, то, без сумніву, бочковий квас найкращий. Він не містить домішок, консервантів і є натуральним продуктом на відміну

— Перед підготовкою до літньої роботи наші спеціалісти перевірили продукцію заводу фруктових концентратів і харчово-смакової фабри-ки. Сировина та готова продукція відповідали всім вимогам. Оскільки зараз на вулиці спека, ми плануємо провести відбір квасу безпосередньо місць продажу.

Прихильники квасу на вікові групи не діляться. У черзі стоять як діти, так і пенсіонери. Воно й не дивно, оскільки хмільний напій смакує всім. Тим більше, що цього року вінницькі виробники приємно порадували споживачів новинкою.

— Із цього року ми продаємо пастеризований квас у кеглях, — розповідає комерційний директор ВАТ "Вінницька харчово-смакова фабрика" Ігор Семенюк. — На відміну від бочкового живого напою, цей квас зберігається не дві-три доби, а до ЗО діб. А ціна залишилася такою ж. Торік об'єми виробництва були дещо більшими, оскільки літо виявилося спекотним. Тоді як цього року погода постійно змінюється, що відповідно позначається на продажах.

Але незалежно від погоди перед тим, як виїхати, бочку ошпарюють і вимивають. Те саме робиться ввечері, коли машина чи то із залишками квасу, чи то порожня, заїжджає на фабрику.

Нещодавно "Справочник потребителя" (Научно-исследовательский центр независимых потребительских экспертиз "ТЕСТ") оголосив результат тестування найрозповсюдженіших торгових марок, які іменують свій продукт квасом. На думку незалежних експертів, лише три українські підприємства виробляють справжній квас. Це напій торгових марок "Древлянський", "Ярило" та "Львівський", повідомляють інтернет-ресури. Усі інші марки можна назвати лише солодкими напоями зі смаком квасу. Ситуація погіршується тим, що традиційно квас сприймається споживачем, як здоровий напій. А виявляється, що завдяки не досконалості українського законодавства та недобросовісності виробників ми часто купуємо синтетичні напої зі смаком квасу, що містять консерванти, емульгатори, барвники... Тільки три українські підприємства виготовляють справжній квас. Це житомирський ПБК «Радомишль» (ТМ «Древлянський»), який належить корпорації «Рідна марка».

Тетяна БАКОВСЬКА

 
 
Статистика
Украина онлайн iMarketing - Портал Интернет Маркетолога.
Product.ru
ВинБизнес - каталог предприятий Винницы и Винницкой области
Бизнес-Маркет :: доски объявлений